De RET-methode: stoppen met piekeren bij Learnit

De RET-methode: stoppen met piekeren bij Learnit 

Piekeren kan een verlammend en uitputtend effect hebben op ons dagelijks leven. We kunnen vast blijven hangen in onze eigen gedachten en ons moeilijk concentreren op wat er waarlijk belangrijk is. Gelukkig is er een bewezen methode die mensen helpt om deze vicieuze cirkel van piekeren te doorbreken: de RET-methode. In deze blogpost gaan we dieper in op deze techniek om je te laten zien hoe het jou kan helpen om te stoppen met piekeren. En dat alles volgen bij Learnit.

1. Wat is de RET-methode? 

RET staat voor Rationeel Emotieve Therapie en is ontstaan in de jaren '50 door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis. De RET-methode is een cognitieve gedragstherapie die zich richt op het veranderen van onze gedachten en overtuigingen. Door onze negatieve overtuigingen te herkennen, bevragen en om te draaien, kunnen we ons denken en ons gevoel veranderen en ons beter richten op onze doelen. Deze techniek helpt ons om op een meer realistische en positieve manier om te gaan met onszelf en anderen.

2. Hoe werkt de RET-methode? 

De RET-methode maakt gebruik van 3 stappen. 
Ten eerste is er de ABC-formule. Hierbij stellen we ons de A voor als de gebeurtenis (bijv.: een slechte beoordeling krijgen), de B als onze gedachte hierover (bijv.: "Ik ben waardeloos"), en C als ons gevolg (bijv.: depressieve klachten). Door deze formule te gebruiken, worden we ons bewuster van onze eigen reacties en emoties en kunnen we deze op een meer rationele manier benaderen. 

Ten tweede is er de D-formule. Hierbij vervangen we onze negatieve gedachten door positieve, haalbare alternatieven. We stellen ons hierbij open voor nieuwe zienswijzen en bouwen aan onze eigen veerkracht. 

Ten slotte is er de E-formule. Hierbij focussen we ons op het verankeren van onze nieuwe, positieve overtuigingen in ons dagelijks leven. We doen actieve oefeningen om ons nieuwe denken te versterken en te verankeren.

3. Waarom kiezen voor de RET-methode bij Learnit? 

Learnit biedt professionele RET-cursussen aan, zowel klassikaal als via e-learning. Het grote voordeel van zo'n cursus bij Learnit is dat je professionele begeleiding krijgt en op eigen tempo kan leren. Daarnaast zijn er concrete oefeningen en opdrachten voorzien, zodat je de theorie meteen kan omzetten in de praktijk. 

4. Wat zijn de voordelen van de RET-methode? 

Door de RET-methode toe te passen, kun je op verschillende vlakken een verbetering zien. Zo zal je meer rust en kalmte ervaren, minder piekeren, meer zelfvertrouwen krijgen, en beter kunnen focussen op wat er echt belangrijk is in je leven. Bovendien zal je meer controle krijgen over je eigen emoties en reacties, wat je op alle fronten ten goede komt.

5. Conclusie 

Piekeren kan ons leven beheersen, maar het hoeft niet zo te zijn. Met de RET-methode kunnen we onszelf opnieuw uitvinden en ons richten op onze doelen. Of je nu kiest voor een RET-cursus bij Learnit of het zelf thuis wil proberen, deze techniek is een krachtige manier om jezelf opnieuw uit te vinden. Wij wensen jou in elk geval veel succes en voldoening in je reis naar een meer positief en gemoedelijk leven. 

De RET-methode is een bewezen efficiënte manier om te stoppen met piekeren en je leven weer op de rails te zetten. Door de techniek toe te passen, kunnen we ons denken op een positieve en realistische manier veranderen, waardoor we meer controle krijgen over ons leven. Of je nu kiest voor een cursus bij Learnit of het zelf thuis wil uitproberen, we raden deze methode zeker aan als een waardevol middel om jezelf beter te maken. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen en ontdek hoe een fluwelen gedachtenreeks je leven kan verrijken.

Bron: https://www.learnit.nl/ 

Terug naar overzicht